AVRUPA'YA GİDECEK TURCULARA TAVSİYELER.


-Benim her zaman tercihim THY oluyor. Diğer firmalar ile farkı ilk check in bankolarında gözlemliyorsunuz ,en az rötarda, daha sonra uçağa binerken karşılamada ve seyahat boyunca yapılan zengin ikramlarda , en son olarak da inince oversize bagaj tesliminde. Aradaki fiyat farkını da şayet erken alma şansınız varsa oldukça aza indiriyorsunuz.
-Yurt dışına özellikle Avrupa’ya gidiyorsanız bagaj ağırlığınızı olabildiğince azaltın. Çünkü oradan alacağınız yiyecekler size ciddi ağırlık getirecektir. Avrupa’da restoranlar oldukça pahalı bu yüzden malzemeyi marketlerden alıp  yemeğinizi kendiniz yapmalısınız. Her ülkede bizde olduğu gibi fiyatlar marketlerde farklılık gösteriyor.
-Yanınıza çok sağlam bir kilit alın. Size önerim Abus marka ve güvenlik seviyesi 12 nin altında olmasın.


Türkiye’de güvenli olan kilitleri makas ile kesmeleri birkaç saniye sürüyor. Bisikletinizin çalınması turunuzun bitmesi olur. Bisikletinizi bakkaldan su alırken bile kilitleyin çünkü çalınması için bu kadar kısa bir süre bile yeterlidir.Bisikletinizi kilitleyip bu halde bulmanızda mümkün


Sakin olun bunun çaresi çok kolay.
yukarıda fotoğrafı bulunan kilitli quıck-release leri kullanmanız yeterli çünkü bunlar sadece özel anahtarı ile açılabiliyor.Artık tekerlekleriniz ve brooks seleniz güvende.
-Pasaportunuz size sadece ilk giriş ülkesinde ve çıkış ülkesinde lazım olacaktır çünkü ülkeler arasında sınır diye bir şey yok. Ancak ne olursa olsun pasaportunuzu daima bel çantanızda ve hep yanınızda taşıyın.
-Üzerinizde 200 Euro’dan fazla nakit bulundurmayın. Kredi kartı kullanmanızı tavsiye ederim ancak Almanya’da kredi kartı pek tercih edilmiyor , ama diğer ülkelerde çok yaygın. Slovakya ve Macaristan’dan itibaren Euro geçmiyor kendi paralarını kullanıyorlar.
-Çöpünüzü ormanda bile çöp kutusuna atın. Fransa’da çöp kutusu bulamadığım için atığımı 4,5 km yanımda taşıdım. Yolda karşılaştığım Romanya’lı ormana çöp attığı için kredi kartı slipinden tesbit edilip sonraki alış verişinde kasada yakalanıp ceza yemiş.
-Almanya’da sakın kamping dışında bir yere çadır kurmayın ceza alırsınız. İzin almak suretiyle evlerin bahçelerine çadır kurabilirsiniz.
-Fransa, Almanya ve Avusturya’da tüm kano kulüplerinin bahçesine sadece bisikletçiler ücreti karşılığında çadır kurabiliyor , duş ve tuvaletten yararlanıyor.
-Pazar günü sadece kafe ve barlar hariç her yer kapalı. Sadece market ve fırınlar saat 10.00 veya 11.00 e kadar açık. Bu yüzden cumartesi günü iki günlük alış veriş yapmanız gerekiyor. Pazar günü kafe ve barlarda yiyecek fazla bir şey bulamazsınız zaten bulsanız da pahalı olur. Sehirlerde gezmeyi düşünürseniz de vaz geçin pazar gününü yatarak ya da pedallayarak geçirin.
-Marketlere veya dükkanlara girerken yanınızda büyük çanta veya torba götürün çünkü bizde olduğu gibi poşet verilmiyor para ile satılıyor. Almak istediğiniz zamanda hem kasiyer hem de müşteriler size ters ters bakıyor. Çevre temizliği birazda bundan dolayı olsa gerek.
-Tura çıkmadan önce bisikletinizi tamir etmeyi öğrenin yoksa ufak tamiratlara bile çok para ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca bisikletçiler randevulu çalıştığı için bazen birkaç gün beklemeniz gerekebilir.Bir başka deyişle bisikletiniz,çantalarınız ve kamp malzemeleriniz çok kaliteli olmalı.
-Rotanızla ilgili en uygun olan haritalardır. Navigasyon cihazları, akıllı telefonlar sizi her zaman yarı yolda bırakabilir.
-Avrupa’nın tüm şehirlerinde turizm büroları var ve bunlar sizin gerçek dostlarınızdır.Ücretsiz harita ve broşürler alabilir gezilecek, kalınacak ve alış veriş yapılacak yerleri öğrenebilir , cihazlarınızı şarz edebilir hatta bedava wifi hizmetinden yararlanabilirsiniz.
-Yolda tanışıp ahbap olduğunuz kişiler size bir şey ikram ederse ve siz onu istiyorsanız sakın nazlanmayın. Bir kere sorarlar bizim gibi israr etmezler.
-Dönüş için bisikletinizi karton kutuya koymak size sıkıntı yaratabilir.
Hava alanlarında kutu bulamayabilirsiniz şehirden temin edebilirsiniz ama bu seferde hava alanına gitmek problem olabilir.

Ben yapı marketten aldığım ambalaj battaniyesi, kabarcıklı naylon, streç ve koli bandı ile ön tekeri, gidonu ve selesi sökülmüş bisikletimi sarıp o şekilde uçağa verdim sapa sağlam teslim aldım. Çantalarınızı da aynı şekilde sarabilirsiniz. Bu arada lastiklerinizin havasını indirmeyi unutmayın yoksa yüksek basınçtan patlayabilir.
-Bazı kampinglerin dışında da çadır kurulacak uygun yerler var. Kamp bedeli olan 10 Euro yerine siz 2-3 Euro ödeyerek sadece duş ve wc den yararlanarak burada kalabilirsiniz.
-Avrupa'da gece sürecekseniz ön ve arka ışıklarınız mutlaka çalışır durumda olmalı.Hem diğer bisikletlilerden tepki alır hem de polisten ceza yersiniz.Hatta bu konuda o kadar titizler ki pek çok bisiklette hem pilli hem dinamolu ışık var.
-


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BURDUR-GÖLHİSAR TURU :

ROMANYA-2019 ( TRANSFAGARAŞAN YOLU )

YUNANİSTAN TURU: